Abonneren  Inloggen
Van onze partner swissQprint

Waarom Vegron voor POS-materiaal zweert bij swissQprint

23 mei 2024

In 2022 investeerde Robert Vermeulen, eigenaar van de Haagse drukkerij Vegron, in een swissQprint Nyala 4S. Op deze vlakbedprinter wordt Point-of-Sale-materiaal (POS) voor supermarkten en winkels bedrukt. Over zijn bedrijf en de keuze voor deze machine interviewden we hem: ‘De Nyala 4 is snel, energiezuinig en robuust. Ik zie één keer per jaar de monteur van swissQprint: voor onderhoud, want er gaat nooit iets kapot.’

Vegron is een derde generatie familiebedrijf met veertien medewerkers, gevestigd in de binnenstad van Den Haag. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog begon Robert’s opa met een zeefdrukkerij. Maar zeefdruk werd als uitontwikkelde techniek ingehaald door digitale druktechnieken; in 2008 investeerde Vegron met de Agfa Anapurna in een eerste vlakbedprinter. Eind 2013 werd deze machine vervangen door een swissQprint Nyala 1, die op haar beurt pas negen jaar later, in 2022 werd vervangen door de huidige swissQprint Nyala 4S. Deze Nyala 1 wordt nu overigens gebruikt door een Belgische producent. Bij Vegron staat de nieuwe Nyala 4S garant voor ongeveer een derde deel van de bedrijfsomzet. Met andere productiemiddelen worden onder meer vloer- en raamstickers bedrukt.

Waarvoor de swissQprint-machine wordt gebruikt

Hoofdmoot van het werk op de swissQprint Nyala 4S is POS-materiaal in full color voor supermarkten en andere winkels: plafondhangers, mobiles en displaymateriaal van meestal karton, forex of dibond met daarop voornamelijk spaar-, thema- en prijscampagnes van winkels als Coop, Hoogvliet, Poeisz en andere retailers. Naast deze grote klanten worden zo’n vijftig tot zestig kleinere klanten bediend. Bovendien wordt zo’n 15 tot 20% van de productie uitgevoerd voor collega-drukkers die zelf niet niet beschikken over een vlakbedprinter, en voor drukwerkmakelaars.

Robert, waarom investeerde je in 2022 in de swissQprint Nyala 4S?

‘Bij deze investering van ruim drie ton ging ik natuurlijk niet over één nacht ijs. Ik heb echt wel in de markt rondgekeken. Ik heb gekozen voor de swissQprint Nyala 4S vanwege de combinatie van duurzaamheid, lagere productiekosten en productiviteit. De duurzaamheid van swissQprint-machines is fantastisch. Dat kun je op twee manieren uitleggen. Ten eerste in de zin van het lang meegaan van deze productiemiddelen. Onze eerste swissQprint-machine heeft hier negen jaar lang dag en nacht staan draaien. Dat is voor een hoog technologische machine meer dan acceptabel, want drukkers doen de meeste productieprinters na vier of vijf jaar de deur uit: omdat ze of achterlopen qua techniek of versleten zijn.

Robert Vermeulen, directeur-eigenaar van drukkerij Vegron in Den Haag

Maar swissQprint is ook buitengewoon duurzaam qua milieubelasting tijdens gebruik. Neem bijvoorbeeld de inktdroging: de vorige machine gebruikte daarvoor metaalhalogeenbuizen. Die waren gloeiend heet en stonden altijd aan; ook als de machine stilstond voor bijvoorbeeld het inleggen van nieuwe platen. De nieuwe machine werkt met LED-droging. Daardoor is het energiegebruik met duizenden Watts per uur omlaag gegaan. De vorige machine trok 13.000 Watt, de huidige slechts 2.500 Watt. Dat scheelt natuurlijk enorm, ook qua productiekosten.’

Waarin is de machine ook productiever?

‘Op de vorige swissQprint Nyala kon op een maximaal formaat van 3,2 x 1,60 meter worden gedrukt; op de huidige over 3,2 bij 2,03 meter. Er kan tot een substraatdikte van 5 centimeter worden gedrukt, maar het dikste substraat waarvoor wij hem tot nu toe hebben gebruikt is Reboard van 16 millimeter. Nu gebruiken wij de machine niet vaak voor dat grote formaat. Meestal drukken we acht platen karton, of vier grote platen. Vroeger konden we vanwege die geringere maximale afdrukbreedte tot zes platen tegelijk drukken. Dat scheelt dus al 25% productiviteit. Een ander belangrijk voordeel is dat we deze machine ook in een tandemopstelling kunnen gebruiken. Hierbij is de machine aan de ene zijde platen aan het printen, terwijl je tegelijkertijd aan de andere zijde alweer platen kunt inleggen. Als je dan ook nog in beschouwing neemt dat de printsnelheid bij deze nieuwe machine is verdubbeld, dan begrijp je dat de swissQprint Nyala 4 nog veel sneller is dan zijn voorganger. In dezelfde tijd draaien we op de Nyala 4 zeker 50% meer productie.’

Heb je de hierdoor vrijgekomen machine-capaciteit al kunnen invullen met extra aangenomen werk?

‘Deze machine draait elke dag, maar hij draait dusdanig sneller dan zijn voorganger dat we hem nog niet vol hebben. Wij zijn een zeer gezond bedrijf, maar zoeken voor deze machine nog extra klanten. Dat is echter nog niet zo simpel, de markt voor handelsdrukwerk krimpt. Daarom zien we dat steeds meer drukkerijen zich richten op de groeimarkt van POS-materiaal. Ook grote traditionele offset drukkers richten zich steeds meer op POS-pakketten, waarschijnlijk deels omdat de foldermarkt afkalft.’

Wat is in deze vechtmarkt jullie onderscheidend vermogen?

‘Onze flexibiliteit. Als een wat kleiner bedrijf kunnen wij vlotter en flexibeler reageren op het toenemende aantal laatste moment bestellingen en een steeds diverser wordende klantvraag. Ook kunnen wij door onze geringere overhead scherp offreren. Daarnaast hebben wij een duidelijke keuze gemaakt voor high speed full colour drukwerk. Je kan de swissQprint Nyala 4 ook uitvoeren met veel meer kleuren, maar dat bredere kleurenspectrum gaat dan ten koste van je productiesnelheid. Wij gebruiken vier inktkoppen voor elke van de vier standaard kleuren.’

Je werkt nu elf jaar met de swissQprint Nyala. Wat is jouw slotoordeel?

‘De swissQprint Nyala heeft zich bij Vegron bewezen als een uiterst betrouwbare machine. Ik zie één keer per jaar een monteur: voor onderhoud, want er gaat niets kapot. De Nyala 4 is snel, energiezuinig en uiterst robuust. Ik beschouw het als de Mercedes Benz onder de printers.’

Foto boven: Robert Vermeulen, directeur-eigenaar van drukkerij Vegron in Den Haag, voor de swissQprint Nyala 4S.