Abonneren  Inloggen

Inkjet steeds belangrijker bij digitaal drukken

27 februari 2024

De ontwikkeling van de inkjetafdruktechniek tot een leidende digitale afdruktechniek kent een lange weg. Aanvankelijk werd vooral zeefdruk door inkjet vervangen. Er kan met grootformaatinkjet inmiddels meer dan wat met zeefdruk haalbaar was. De FESPA Global Print Expo staat straks vol met inkjetprinters. Label Expo liet afgelopen september in Brussel al zien hoe inkjet zich heeft genesteld in de labelmarkt. Ook drupa zal deels in teken staan van inkjettechnologie.

Inmiddels kunnen we in geen enkel segment van de grafische markt om inkjettechnologie heen. Ook in de industriële textielmarkt heeft inkjettechniek een plek veroverd. Het was een traject met vallen en opstaan. Niet alleen de techniek, ook het businessmodel waarin inkjettoepassingen floreren, is van belang. En nee, inkjet vormt niet het antwoord op elke vraag vanuit de grafische markt. Wie alleen grote oplages zonder wissels produceert, komt nog vaak uit bij een analoge druktechniek, waarbij het proces rond de afdruktechniek wel digitaal is.

Analoge druktechnieken als offset, flexodruk en het digitale inkjet vullen elkaar aan. De labelmarkt is daarvan een goed voorbeeld. Hier zien we dat analoge en digitale druktechniek ook samen in een productiestraat worden ondergebracht. Wie afgelopen september op Label Expo in Brussel rondliep, kreeg al een voorproefje van wat ons op drupa te wachten staat.

In zijn artikel in het nieuwe PRINTmatters magazine gaat Herman Hartman in op de positie van inkjet in de markt, de uitdagingen die het werken met inkjet oplevert en de processen die de keuze voor inkjet bepalen.


Het nieuwste PRINTmatters magazine val deze week bij abonnees op de mat. Wil je dit PRINTmatters magazine ook ontvangen? Neem dan een proefabonnement en kies voor nalevering.