Abonneren  Inloggen

Innovaties in offset verpakkingsdruk: Hogere kwaliteit tegen lagere kosten

16 augustus 2023

Verpakkingsdrukkers zijn altijd op zoek naar laagdrempelige technologieën die helpen om een voorspelbare, optimale afdrukkwaliteit te bereiken tegen aanvaardbare kosten. Els van Cauwenberghe en Rudy Bartels belichtten tijdens de Agfa Offset Value Conference in Brussel eind vorig jaar diverse innovaties die offset verpakkingsdrukkers allerlei voordelen bieden. Een overzicht.

Van Cauwenberghe (foto boven) houdt zich als engineer quality assurance bij Agfa al 26 jaar bezig met het verleggen van grenzen op het gebied van de afdrukkwaliteit. Zij nam het publiek naar eigen zeggen mee op een roadtrip naar duurzaamheid. Samen met Rudy Bartels, color & screening researcher bij Agfa, presenteerde zij tools die een betere afdrukkwaliteit gepaard laten gaan met minder inktgebruik en dus met ook kosten- en milieubesparingen. ‘Normaliter leidt een hogere kwaliteit tot hogere kosten. Met onze eenvoudige tools combineren klanten een hogere kwaliteit met heel aanvaardbare kosten.’

In hun presentatie doorliepen Van Cauwenberghe en Bartels 3 fases van offset drukvoorbereiding: optimalisatie van het pdf-bestand, screening van de offsetplaat, en vervolgens – als laatste prepress-stap – toepassing van SolidTune software voor verminderd inktgebruik bij volle kleurtinten.

Stap 1: Bestandsoptimalisatie voor een betere drukkwaliteit, kostenbesparingen en meer gemak

Agfa lanceerde nog niet zo lang geleden de in prepressworkflows te integreren software- oplossing InkTune, met ingebouwde automatische bestandsinspectie. De software her- kent grijswaarden in cyaan, magenta en geel en zet deze om naar zwartpercentages. Zo kan de inktdekking worden verbeterd, met als gevolg een mooier en constanter drukresultaat, terwijl minder inkt wordt gebruikt. Daardoor bespaart de klant tevens op drukkosten. Van Cauwenberghe: ‘Klanten kunnen dankzij InkTune 5-25% op hun inktgebruik besparen, afhankelijk van de mate van controle die zij hebben over hun drukproces. Minder inktgebruik leidt bovendien tot een efficiëntere productie omdat de droogtijd wordt beperkt.’

Steunkleuren

Alterno is een andere Agfa-softwareoplossing die de kwaliteit van het uiteindelijk af te drukken pdf-bestand verder verhoogt. Deze software onderzoekt automatisch welke steunkleuren, die in de praktijk worden gebruikt om de kleurkracht van verpakkingen te vergroten, kunnen worden vervangen door CMYK en wellicht een kleiner aantal door de klant gedefinieerde kleuren, met ten minste dezelfde output als gevolg. Deze software laat ook zien of – en in welke mate – kleur- verschillen optreden door de vervanging van een steunkleurwaarde. Het gevolg is een verminderd gebruik van steunkleuren en daardoor weer minder benodigde tijd om inkt te vervangen en de drukpers schoon te maken. Ook komt de productie sneller op kleur, waardoor je op inschiet en dus op duur substraatmateriaal bespaart. Kortom: ook Alterno leidt tot een schoner, sneller en goedkoper offset verpakkingsdrukproces.

De Agfa Offset Value Conference, november 2022. Sinds april 2023 gaat Agfa verder onder de naam ECO3.

Stap 2: Betere screening en rastering van de offsetplaat

Met SPIR@LTM introduceerde Agfa in juni 2022 een nieuwe, gepatenteerde screeningtechnologie. Deze vervangt de traditionele inktdruppel die bij offsetdruk wordt gebruikt door efficiëntere vormen, met name spiralen. Deze vormen leiden tot een beter drukresultaat, terwijl een extra 7% op het inktgebruik wordt bespaard. Door de dunnere inktlaag die met deze technologie ontstaat, vloeit de inkt niet uit, maar blijft in de spiraaldruppel zitten. Hierdoor worden details in het drukwerk preciezer weergegeven. De kwaliteit wordt verder verbeterd doordat blauwe kleuren in combinatie met magenta beter behouden blijven, daar waar het onder drukkers een bekend probleem is dat blauw bij magenta gemakkelijk paars kleurt. Ook leidt de dunnere inktlaag tot consistentere kleurweergaven tijdens complete productieruns: de afdrukkwaliteit blijft van begin tot eind dezelfde. En ook bij deze innovatie geldt door het verminderde materiaalgebruik en de dunnere inktlaag dat de droging sneller gaat, wat de productietijd, kosten en het energieverbruik verder vermindert.

‘Verpakkingsdrukkers kunnen 15-35% op inkt besparen’

Filip Peeters, senior specialist digital prepress bij Solidus Solutions, internationaal producent van massief, bedrukt verpakkingskarton, wist deze voordelen tijdens het Agfa-congres overigens te bevestigen. Rudy Bartels voegde nog toe: ‘Wij hebben de parameters van verschillende materialen bepaald, zodat je de vorm van de inktspiraal kunt veranderen op basis van de eigenschappen van het substraat. Zo is het ene substraat meer absorberend dan het andere. De vorm van de spiraal kan bovendien verder worden geoptimaliseerd op basis van de inktsoort waarmee je drukt en het type offsetpers.’

Stap 3:Toepassing van SolidTune-software voor nog minder inktgebruik en een nog beter drukresultaat

De Agfa SolidTune-software past een algoritme toe op volle kleurvlakken en op tekst, nadat het raster aangebracht is en voordat de drukplaten vervaardigd worden. Volgens Agfa vermindert het procedé de inkthoeveelheid die nodig is met nog eens 2-3%. De software voorziet ook in een unieke randbescherming: de randen van kleurvlakken blijven behouden, wat een zuivere, heldere druk oplevert. Dit maakt het mogelijk om betere 1-bits-bestanden te creëren om verpakkingen in offset te drukken, waarbij steunkleuren vaak vol gedrukt worden. SolidTune is onder licentie beschikbaar in de prepress-workflows van Apogee en Amfortis, en kan worden gecombineerd met elke screeningtechnologie, maar werkt optimaal in combinatie met het zojuist genoemde SPIR@L-raster.

Conclusie

Tellen we het inktbesparingspotentieel van de genoemde Agfa-voorbereidingstools voor offset verpakkingsdruk bij elkaar op, dan kan een verpakkingsdrukker – afhankelijk van hoe goed hij zijn prepress- en drukproces op orde heeft – gemakkelijk 15 tot zelfs 35% op het inktgebruik besparen. Dat leidt tot lagere inkoopkosten, maar kent ook allerlei voordelen op het gebied van de productie-efficiency, kosten en duurzaamheid.

Agfa verkoopt offsetdivisie

In november 2022 verkocht Agfa zijn offsetdivisie, met 1.700 medewerkers, voor 92 miljoen euro aan de Duitse Aurelius Group. Deze grootste Agfa-divisie was in 2021 goed voor 748 miljoen euro omzet (42% van de totale omzet). De afdeling levert onder andere drukplaten, software en robotiseringsoplossingen aan commerciële drukkers, kranten- en verpakkingsdrukkers. Volgens Aurelius heeft de offsetdivisie een wereldwijd marktaandeel van 20%. Sinds april 2023 is Agfa verdergegaan onder de naam ECO3.

Tekst: Wim Danhof


Wil je PRINTmatters Magazine in de bus ontvangen?

Neem een proefabonnement