Abonneren  Inloggen

Drukkerijmuseum Meppel sluit

31 mei 2023

Het Drukkerijmuseum in Meppel sluit de deuren, zo meldt het museum op zijn website. Gisteren werd bekend dat de bijdrage van de provincie die nodig was om het museum te behouden (nog) niet werd toegekend.

Enkele dagen geleden leek het nog de positieve kant op te gaan, toen diverse partijen aangaven met een voorstel naar de Provinciale Staten te komen. ‘Als het besluit daadwerkelijk wordt genomen, gaat hier zeker de vlag uit. Tot die tijd zijn we ingetogen’, zei vrijwilliger Jan Schilperoord toen namens het bestuur.

Dat besluit zou gisteren genomen worden, maar het voorstel werd ingetrokken. ‘BBB en GroenLinks wilden tijdens een bespreking van de provinciale financiën in het Drents Parlement voorstellen om eenmalig 35.000 euro op tafel leggen, maar trokken dit voorlopig weer in. Reden is dat er meer duidelijkheid moet komen over de financiële positie van het museum en de rol van de gemeente Meppel. De provincie gaat hierover in gesprek met de gemeente Meppel’, zo schrijft het Dagblad van het Noorden. ‘Het voorstel voor de provinciale bijdrage is officieel aangehouden. Dat betekent dat BBB en GroenLinks dit alsnog indienen als het gesprek tussen de provincie en Meppel geen bevredigend resultaat oplevert. De beide partijen moeten dan wel opnieuw bekijken uit werk potje de provincie de bijdrage moet betalen.’

Sprankje hoop

‘Het zag er allemaal zeer positief uit’, zegt Schilperoord, tegen RTV Drenthe. ‘Vorige week kwamen BBB en GroenLinks met het plan om 35.000 euro voor het museum vrij te maken. Maar het plan van beide partijen is gisteravond niet door de Provinciale Staten gekomen.’ Hij houdt een sprankje hoop. ‘De kans is natuurlijk aanwezig dat het dubbeltje toch nog de goede kant op valt, dus een klein beetje hoop kun je nog houden. Maar voorlopig ziet het er niet echt gunstig uit.’ Vandaag is de laatste dag dat het museum geopend is.

Het Drukkerijmuseum bestaat 38 jaar en is gevestigd in een monumentaal pand in de Meppelse binnenstad. In het museum demonstreren vrijwilligers hoe de oude drukmachines werken. Bezoekers kunnen verschillende technieken uitproberen, er worden workshops gegeven en er komen veel kinderen en schoolklassen langs.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters