Abonneren  Inloggen

PostNL introduceert eerste Nederlandse crypto-postzegel

5 september 2022

PostNL heeft vrijdag het ontwerp van de allereerste Nederlandse crypto-postzegel onthuld. Op de postzegel prijkt een stier fier tussen de Hollandse tulpen en de Nederlandse driekleur. Met de onthulling van het ontwerp is ook de pre-sale van de NL crypto stamp officieel gestart.

De cryptopostzegel bestaat uit twee delen. Het fysieke deel van de NL crypto stamp is als ‘gewone’ postzegel te gebruiken. De digitale kopie – in de vorm van een non-fungible token (NFT) – kun je in een digitale postzegelverzameling bewaren, maar ook verhandelen, ruilen of weggeven in de blockchain. De NL crypto stamp is in vijf verschillende kleuren, met verschillende oplagen in de blockchain opgeslagen. Een deel van de postzegeloplage is sinds vrijdag via de pre-sale te verkrijgen. De reguliere verkoop start op 22 september aanstaande. De NL crypto stamp kost € 9,05.

Het nieuwe verzamelen

De cryptopostzegel is nieuw in Nederland maar in landen om ons heen is er al eerder mee gepionierd. En met succes: de cryptopostzegels zijn populair en vrijwel steevast uitverkocht. Bob van Ierland, directeur Mail Nederland bij PostNL is blij met de kansen die de NL crypto stamp biedt voor het aanhaken van nieuwe doelgroepen voor de verzamelmarkt: ‘In aanloop naar de daadwerkelijke lancering was er al veel interesse in de NL crypto stamp. In de eerste drie weken na bekendmaking hebben zich al meer dan 2000 cryptoliefhebbers aangemeld voor onze ‘Chase’ richting de lancering. Daar zijn we enorm trots op. Met de NL crypto stamp maken we NFT’s ook toegankelijk voor een breder publiek. We hopen mensen te enthousiasmeren om het nieuwe verzamelen te ontdekken.’

Ontwerp

Het ontwerp van de postzegel is naar een idee van PostNL en de Oostenrijkse Post, ontwikkeld door grafisch ontwerper David Gruber uit Wenen. Hij ontwierp eerder al meerdere Oostenrijkse cryptopostzegels. Het postzegelvel met de NL crypto stamp heeft het formaat van een bankpas en is gemaakt van extra verstevigd papier. Op de voorkant van het vel is de fysieke postzegel te vinden, op de achterkant staan de banen van de Nederlandse vlag afgebeeld met daarin een kristalstructuur. Over de vlag loopt een patroon van rijen zilveren tulpen. De banen van de vlaggen lopen schuin, zodat je de indruk krijgt dat de vlaggen wapperen.