Abonneren  Inloggen

Twijfel over Interpack. Is Drupa ’21 haalbaar?

27 november 2020

De qua omvang met Drupa vergelijkbare verpakkingsbeurs Interpack probeert te redden wat er te redden valt. In de verpakkingswereld heerst onrust. De Nederlandse branchevereniging NVC stelt voor om het event te verschuiven van februari 2021 naar 2023.

Onze zustertitel VerpakkingsManagement meldt dat uit onderzoek van het Nederlands Verpakkingscentrum (NVC) blijkt dat vanwege de coronacrisis slechts 20% van 277 ondervraagden naar Interpack 2021 zal gaan. 40% weet het nog niet en de overige 40% gaat niet. ‘Interpack kan deze editie beter schrappen en focussen op 2023 als de lichten weer op groen staan’, aldus NVC-directeur Michaël Nieuwesteeg.

Tot 27 november tijd om te beslissen

Interpack, internationaal de grootste verpakkingsbeurs ter wereld, vindt vooralsnog op 25 februari t/m 3 maart 2021 plaats in Düsseldorf. De beurs zou oorspronkelijk in mei plaatsvinden maar door de coronacrisis is de beurs verzet naar februari 2021. Beursorganisator Messe Düsseldorf heeft onlangs haar exposanten tot 27 november de tijd gegeven om te beslissen of ze wel of niet deelnemen. Wie niet deelneemt, krijgt slechts 35% van de gemaakte kosten terug. Een annulering houdt in dat de exposant 25% van zijn geld kwijt is en 40% wordt achtergehouden als reservering voor Interpack 2023.

‘Interpack gijzelt zijn exposanten’

‘Interpack gijzelt zijn exposanten’, meent Jos van Oekel, verkoopdirecteur BluePrint Automation. ‘Wij hebben meerder mails met vragen naar Messe Dusseldorf gestuurd en geen antwoord gekregen. Deelname aan Interpack in februari is onhaalbaar. Wij brengen onze eigen mensen in gevaar, want Duitsland is momenteel bijna geheel rood gekleurd. Daarnaast hebben wij diverse grote brand owners gepolst en die gaan allemaal niet naar Interpack. Tot slot hebben we voor duizenden euro’s aan hotelreserveringen uit staan. Toen de beurs in mei niet doorging, hebben we de reserveringen mogen doorschuiven naar februari 2021. Maar als wij besluiten niet te gaan en de beurs is wel open dan zullen de hotels de kosten in rekening brengen.’

Onverantwoord

Tijdens de webconferentie op 26 november waren er meerdere exposanten met dezelfde ervaring. Zij krijgen ook geen antwoord van Messe Dusseldorf op hun vragen en vinden deelname aan Interpack 2021 onverantwoord, vanwege het Covid-gevaar en zinloos omdat er geen bezoekers zullen zijn.

Mail aan de Messe Dusseldorf

Het NVC zal namens haar leden een mail sturen aan de directie van Messe Dusseldorf. De inhoud van deze mail is vanaf 3 december openbaar. Tijdens de webconferentie op 26 november zei Nieuwesteeg in het openbare deel het volgende: ‘Er zijn veel twijfels rondom Interpack 2021. Die datum doorzetten zal ten koste gaan van de goede naam die Interpack heeft. De beursorganisatie zou er verstandig aan doen om zich te richten op Interpack 2023. Want uit ons onderzoek blijkt ook dat 60% in 2023 weer naar Interpack zal gaan en 35% nog twijfelt. Slecht 5% gaat niet.’

Deadline Drupa

Drupa staat voor eind april 2021 gepland, na ook al te zijn verschoven. Vermoedelijk hanteert de Messe-organisatie hetzelfde regime voor die grote grafimediabeurs. De vraag is wat de overgebleven standhouders doen als zij een vergelijkbaar financieel voorstel met eind december/begin januari als deadline ontvangen. Zoals eerder op deze site gemeld is een groot deel van de grote exposanten al afgehaakt. Het wordt spannend.